Svampbiffar med gräddsås och lingon

Biffar, potatis, sås och lingon är en kombination som går hem hos de flesta. Men här görs biffarna på svamp och vita bönor i stället för på köttfärs.

Ingredienser 

4 portioner, 30 min

  • 1 dl couscous
  • 2 dl kokhett vatten
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 förpackning kokta vita bönor (400 g)
  • 1 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • neutral olja till stekning

Gräddsås:

  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • ½–1 msk ljus redning, t ex Maizenas

Till servering:

  • kokt potatis
  • rårörda lingon
  • hackad färsk persilja

Gör så här:

  1. Häll couscousen i en bunke och slå på 2 dl kokhett vatten.
  2. Putsa svampen och finhacka den i en matberedare eller med kniv. Stek svampen i oljan på hög värme i en stekpanna. Salta och peppra. Sänk värmen, tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare några minuter.
  3. Skölj bönorna, låt dem rinna av och mosa ihop med couscousen. Blanda ner svamp, ägg och mjöl. Låt gärna smeten vila 5 min.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna, klicka ut små biffar och stek dem 3 min per sida. Lägg biffarna åt sidan och vispa ur pannan med vatten, grädde, fond och soja. Koka upp, tillsätt redningen och koka upp igen.
  5. Servera biffar och sås med potatis och rårörda lingon. Strö eventuellt över persilja