Party meatballs
ingredienser
100 g dagsgammal ciabatta
80 g mortadella
4 vitlöksklyftor, skalade
½ knippe färsk bladpersilja bara blad
400 g nötfärs och 400 g fläskfärs
2 stora ägg
30 g parmesanost, färskriven
salt och nymalen svartpeppar
olivolja
1 gul lök
½ färsk röd chili, urkärnad
1 burk (450 g) rostad röd paprika, i saltlake
0,5 dl vitt vin
2 x 400 g burkar av plommontomater
balsamvinäger
150 g rökt mozzarella
12 mjuka brödbullar
Värm ugnen till ca 200-250ºC. Skär bort och kasta ciabattakanter, riv i bitar och lägg i en skål. Täck med kallt vatten och låt dra. Skiva mortadellan fint, hacka 2 vitlöksklyftor och persilja, placera sedan detta i en stor skål med färs, ägg och riven parmesan. Pressa vatten ur brödet och lägg till skålen. Med våta händer, krama och blanda allt tillsammans, krydda väl med salt och peppar, dela och rulla i 12 lika stora bollar. Placera i en långpanna, ringla över lite olivolja och lägg i kylen i cirka 10 minuter.
Finhacka återstående vitlöksklyftor, lök och chili. Töm och finhacka paprikan, spara saltlösningen. Placera köttbullarna i den heta ugnen i 15 till 20 minuter, tills de är gyllene, skaka ibland för att förhindra dem från att fastna. Ta ut köttbullarna och tillsätt vinet och låt det koka och bubbla bort, tillsätt sedan i lök, vitlök och chili och låt pannan gå tillbaka in i ugnen några minuter, eller tills det blir gyllene. Tillsätt paprika, saltlake och plommontomater, krossa dem lätt med baksidan av en sked, krydda med salt och peppar och tillsätt en skvätt balsamvinäger.
Sätt tillbaka formen i ugnen i 20 till 30 minuter, eller tills köttbullarna är genomstekta, täck med aluminiumfolie på slutet om det behövs. Skär mozzarellan i 12 skivor, placera försiktigt ovanpå varje köttbulle och ställ tillbaka i ugnen ytterligare en minut, eller tills osten smält. Skär upp ett bröd, lägg i en köttbulle, skeda över tomatsås och ringla på balsamvinäger.