Blåbärstårta (10 personer)
En smarrig kardemummakaka med saftiga inbakade bär toppad med ett gräddigt kesellatak och en driva nyplockade blåbär blir en ståtlig och enkel sommartårta. Kombinationen blåbär, kardemumma och citron är underbart god! Jag gör den varje år när blåbären är mogna och brukar dekorera med ängsgräs som sticks ned i tårtan i lite olika höjder. Jag gräddar den inte i uteugnen utan förbereder den i köket inne i en vanlig ugn.
Ingredienser
- 150 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl socker
- 2,5 tsk vaniljsocker
- 2 tsk krossad kardemumma
- 4 äggvitor
- 1,5 dl gräddmjölk (1/2 dl grädde + 1 dl mjölk)
Fyllning
- 2,5 dl blåbär
Vaniljtak
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl kesella
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk finrivet skal från tvättad citron
- 1 msk pressad citronsaft1 msk honung
Dekor:
- 2 dl blåbär
Utförande:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant.
- Blanda mjöl,bakpulver, socker, vaniljsocker och kardemumma i en bunke.
- Rör, inte vispa, ihop äggvitorna, gräddmjölken och smöret. Blanda därefter varsamt ner mjölblandningen och häll hälften av smeten i formen.
- Lägg över bären och täck med resten av smeten. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter tills kakan stannat och fått fin färg. Ta ut, låt den ånga av och ta den ur formen.
- Vispa grädden, blanda ner kesella, vaniljsocker, citrusskal och saft samt honung, och bred ovanpå kakan.
- Dekorera med höga strån av ängsgräs!