Pitabröd

Pita bröd

Ett bröd som skapar en ficka i mitten som man kan fylla med en massa god mat. De reser sig plötsligt under gräddningen och luftspalten som bildas blir fickan som kan öppnas genom att skära av ena toppen av brödet.

Ingredienser:

3,5 dl vatten rumstempererat

15g jäst

500 g vetemjöl

1 tesked salt

 

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjöl och bearbeta mycket väl till en mjuk elastisk deg. Jag använder min assistent till detta och låter maskinen bearbeta degen minst 12 minuter. Tillsätt sedan saltet och bearbeta in det ordentligt (5 minuter till i assistenten). Låt jäsa täckt av plastfilm till dubbla storleken, det tar ca 90 minuter.

Dela degen i 12 delar och kavla ut till en oval, ca 15 cm lång, låt vila i ca 20 minuter före gräddning.

Grädda i mycket het ugn, ca 400C, lägg in dem med pizzaspaden direkt på hällen, titta på dem under gräddningen och se hur de reser sig. De gräddas klart på ca 2 minuter, men vänta in resningen annars blir det ingen luftficka. Ta ut dem och håll dem varma med en handduk. Det är viktigt att täcka dem annars torkar de och spricker lättare när de fylls med mat.

Fyll med Köfte, oliver, tsatsiki och sallad eller något annat som ni gillar!

Här ser man hur det högra brödet har rest sig under gräddningen.
Här ser man hur det högra brödet har rest sig under gräddningen.